Konzorcium

Universitas Press Felsőoktatás-kutató Műhely Kft.
Témavezető: Kampis György, PhD, DSc

Fábri György, PhD, CSc

Gulyás László, PhD

Soós Sándor, PhD

Szakolczi Zalán, BSc
Szászi Zoltán, BSc


Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáselemző Kht.
Témavezető: Tóth István János, PhD

Czibik Ágnes, MSc
Makó Ágnes
, MSc
Uhrin Tamás, MSc
Várhalmi Zoltán, MSc


Glia Számítástechnikai és Tanácsadó Kft.
Témavezető: Bencsik Attila, MSc

Ádám Rita, MSc

Bagi Henriett, BSc

Gráf István, MScMTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet
Témavezető: Benczúr András, PhD

Eötvös Lóránd Tudományegyetem
Témavezető: Vicsek Tamás, akadémikus

Ábel Dániel, MSc
Barta András, PhD
Botos Krisztina, MSc
Farkas Illés, PhD
Nagy Máté, MSc
Orosz Katalin, MSc
Pollner Péter
, PhD
Katharina A. Zweig, PhD
Szegedi Tudományegyetem
Témavezető: Csirik János, PhD DSc

Berend Gábor, MSc

Farkas Richard, PhD

Jelasity Mark, PhD

Nagy István
Zsibrita János

A TexTrend projekt 2011 Decembet 31-én befejeződött. További hasznosításhoz valamint újabb verziókért keresse fel a partner oldalakat. Ez az oldal változatlan formában öt évig érhető el.


 

TEXTREND: Üzleti és kormányzati döntéshozást segítő, trend- és szöveg-elemző eszközöket használó eszközkészlet

A TEXTrend projekt célja az integrált TEXTREND Platform létrehozása és demonstrációs alkalmazásainak kidolgozása a gazdasági és szakpolitikai döntéshozatal területein, felhasználói esetekkel illusztrálva.

scipol

 

A TEXTrend platform célja a világhálón található dinamikus és hatalmas mennyiségű információ mély elemzése. A szokásos kivonatolási vagy indexelési szolgáltatásokkal szemben az eszközkészlet célja minőségileg új információk kinyerése a web-en elérhető adatforrásokból. Egy példa erre a trend-elemzés, melynek célja a közvélekedésnek és annak időbeli változásainak jellemzőinek meghatározása és előrejelzése, jelentős mennyiségű dokumentumok (blogok, cikkek, stb.) alapján. Egy másik példa a rejtett szociális struktúrák feltárása automatikus szövegfeldolgozással, hálózati algoritmusokkal és vizualizációval, mint pl. egy terület teljesítmény és impakt hálózatának kinyerése.

 

 

2011 december 11. óta létezik az alap TEXTrend eszközkészlet (TT/CIShell) ingyenesen letölthető és használható v1.0 verzója. A TEXTrend integrálja az UIMA-t(előfeldolgozás és NLP), WEKA(osztályozás), R (statisztikai elemzés), Cytoscape (hálózat megjelenítés), Cfinder(klikk elemzés) és számos más komponenst. Dokumentációért látogasson vissza később, vagy lépjen kapcsolatba velünk.

A TEXTrend az OSGi megközelítésen alapul, a CIShell keretrendszert használja melye Borner csapata fejlesztett ki a Cyberinfrastructure for Network Science Center-ben (Indiana University, USA).

A TEXTrend eszközkészlet (TTv.1.0) befagyasztott verziója és a különálló (OSGi compatibilis) moduljai (bundle-ok) letölthetőek a honlap Downloads szekciójából.